Centrul de Zi „Rază de lună” Codlea

           Str. Pieţii, nr.4,  Tel. 0268/253000

       E-mail : asociatiarazadelunabrasov_a@yahoo.com

 

RAPORT DE ACTIVITATE

 

          Pe parcursul ultimului an calendaristic Asociaţia Judeţeană pentru Protecţie Socială „Rază de lună” Braşov a continuat proiectul „O şansă pentru toţi copiii” început în septembrie 2013, desfăşurat în cadrul Centrului de Zi „Rază de lună” Codlea.

          Astfel, cei 40 de copii beneficiari ai proiectului au fost susţinuţi în continuare să frecventeze şcoala şi să se integreze în societate, iar familiile acestora au fost sprijinite să îşi rezolve parte din problemele sociale.

          Copiii beneficiari au fost selectaţi pe baza următoarelor criterii: copii aflaţi în risc de separare de părinţi, sau separaţi deja, crescuţi de rude sau bunici şi aflaţi în situaţie de risc de abandon, copii traficaţi ( prin practicarea cerşetoriei), copii victime ale violenţei în familie, copii proveniţi din familii cazuri sociale, copii aflaţi în situaţii de risc de abandon şcolar, risc de practicare a vagabondajului şi cerşetoriei, supuşi marginalizării sociale şi şcolare, discriminării.

          Menţionăm că aportul privat al asociaţiei a crescut foarte mult, astfel că am reuşit pentru câteva luni să susţinem peste 50 de copii în Centrul de Zi şi încă 5 copii în cadrul Colegiului Simion Mehedinţi Codlea (copii de clasa a V-a- cazuri sociale, care frecventau programul after school din cadrul colegiului; li s-a asigurat masa zilnică de prânz). Totodată asociaţia a adunat constant donaţii de haine şi îmbrăcăminte pentru copiii beneficiari şi familiile acestora, a atras sponsorizări care au permis susţinerea unor familii (cu situaţiile cele mai dificile) cu alimentele de bază lunar. Am sprijinit şi prin voluntariat activitatea centrului de zi, mai mulţi voluntari activând constant în cadrul proiectului „O şansă pentru toţi copiii”.

          Familiile beneficiarilor proiectului au fost susţinute în diverse demersuri către instituţii, demersuri ce vizau depunerea dosarelor pentru pensii de urmaş, depunerea dosarelor pentru încadrare în grad de handicap, obţinerea actelor de identitate, obţinerea diverselor acte necesare întocmirii dosarelor de alocaţie, etc.

          Tot prin aport privat asociaţia a oferit familiilor, de sărbători (Paşte, Crăciun), pachete consistente constând în alimente, dulciuri şi fructe. Toate serbările şi evenimentele organizate în cadrul centrului au beneficiat de o masă pentru copii- pizza, sucuri şi pentru părinţi- sucuri, apă minerală, aperitive.

          În proporţie de 90 % rechizitele necesare pe tot parcursul anului au fost asigurate copiilor de către asociaţie. Tot prin aport privat asociaţia a achiziţionat ochelari de vedere pentru un copil cu probleme de vedere, aparat de aerosoli pentru o familie care avea nevoie.

          În paralel cu munca din centrul de zi, asociaţia a susţinut familiile şi în găsirea unui loc de muncă, pentru a depăşi situaţia de asistaţi social şi a preveni situaţiile de separare de copii prin abandon, astfel că am identificat loc de muncă pentru două persoane. Toţi beneficiarii primesc consiliere socială, psihologică şi juridică în mod gratuit. Comunitatea romă din Codlea cuprinde peste 4.000 de persoane iar la nivelul Municipiului nu există nici o altă entitate care să ofere aceste tipuri de servicii sociale acestei categorii; ajutoarele sociale acordate de Primăria Codlea sunt extrem de puţine şi oricum nu fac decât să creeze dependenţi de sistem, asistaţi social care nu îşi depăşesc singuri problemele, cea mai afectată categorie fiind copiii.

          Situaţia extrem de dificilă din comunitate cere dezvoltarea unor astfel de proiecte, toată societatea şi toate instituţiile ar trebui să sprijine acţiunile de integrare socială şi incluziune a acestora.

          În continuare asociaţia încearcă dezvoltarea serviciilor oferite copiilor şi familiilor nevoiaşe, în special cele din rândul romilor, ca muncă de prevenire a abandonului familial a acestor copii, aflati in situaţie de risc de separare de părinţi. Între beneficiarii Centrului de Zi avem şi copii în risc de a fi traficaţi, familiile lor practicând cerşetoria atât în ţară cât şi în afara ţării, de obicei cerşesc împreună cu copiii. Deasemenea între beneficiari avem şi copii victime ale violenţei în familie. De mai multe ori pe parcursul anului şcolar toţi copiii au beneficiat de controale medicale generale, prin aportul privat al asociaţiei; deasemenea copiii au fost vaccinaţi în urma unei epidemii de varicelă în comunitatea romă.

          Gradul de implicare a asociaţiei mai ales în problemele comunităţii rome din Codlea şi nu numai a crescut cu mult, asociaţia făcând cunoscut proiectul la nivel judeţean şi la nivel naţional, prin întâlniri şi stabilirea de bune relaţii de colaborare cu alte ONG-uri de profil şi cu instituţii responsabile în domeniu.

          Una din aceste întâlniri a avut loc la Autoritatea Naţională pentru Romi (ANR)- Bucureşti, la invitaţia domnului Secretar de Stat Daniel Vasile, Preşedintele ANR. Întâlnirea a avut ca scop promovarea proiectului „O şansă pentru toţi copiii” şi stabilirea unor relaţii bune de colaborare cu ANR în domeniul proiectelor educaţionale, precum şi necesitatea formării unui grup mixt de lucru pe problemele romilor la nivelul jud. Braşov. În urma acestei întâlniri, ulterior, în iulie 2014 am participat la o întâlnire la Braşov, organizată de Prefectul Braşov, unde a fost invitat şi domnul Secretar de Stat- Preşedintele ANR- Daniel Vasile, întâlnire la care Asociaţia „Rază de lună” a fost desemnată membru în două comisii tehnice de lucru la nivelul jud. Braşov (Comisia tehnica nr.7- social şi Comisia tehnica nr. 8- programe , proiecte), prin Ordinul Prefectului nr. 584/2014. Ordinul stabileşte componenţa grupului mixt de lucru şi a comisiilor tehnice pe problemele romilor la nivelul jud. Braşov.

          Revenind la derularea concretă a proiectului „O şansă pentru toţi copiii” precizăm că asociaţia a organizat în perioada septembrie 2013- septembrie 2014 mai multe evenimente, adresate copiilor beneficiari ai proiectului. Organizarea unui spectacol de Moş Nicolae, de Crăciun, de Paşti, de început şi sfârşit de an şcolar, la care au participat atât familiile copiilor cât şi cadre didactice de la şcolile unde copiii învaţă, precum şi alţi membri ai comunităţii.

          Copiilor li s-au oferit cadouri de Moş Nicolae, de Crăciun şi de Paşti şi toţi cei prezenţi s-au bucurat de spectacolul oferit de ei.

          Ca şi activităţi principale desfăşurate în cadrul centrului menţionăm: activităţi educaţionale, activităţi de socializare, activităţi extra-şcolare, activităţi artistice şi de divertisment, activităţi de consiliere psihologică, socială, juridică, terapii centrate pe problematica beneficiarilor, activităţi de îngrijire personală şi supraveghere, terapii ocupaţionale. Personalul centrului este specializat, avem psiholog, asistent social, referenţi educatori (1 student în anul II – Ştiinţele educaţiei/ Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar şi 1 referent educaţie –studii medii /experienţă peste 1 an în lucrurl cu copiii), mediator şcolar, colaborări cu 1 jurist şi 1 terapeut.

          Un alt eveniment de amploare a fost filmarea emisiunii „Tortul de ciocolată”, ce are ca amfitrioană pe Zâna Adriana, la Codlea, la Centrul de Zi „Rază de lună”, cu micuţii beneficiari ai proiectului „ O şansă pentru toţi copiii”.

          Evenimentul a fost promovat şi la Ştirile Mix2 Tv, în 17.06.2014. Asociaţia a organizat evenimentul pentru a celebra Ziua Copilului şi a aduce puţină bucurie copiilor nevoiaşi beneficiari ai proiectului.

          La sfârşitul anului şcolar 2013-2014, în iunie, asociaţia a organizat şi un spectacol de sfârşit de an şcolar, spectacol la care deasemenea au participat nu doar părinţii copiilor, ci şi membri ai comunităţii, prieteni ai asociaţiei.

          Pentru a filma, fotografia, păstra amintirile acestor evenimente asociaţia a încheiat contracte cu firme specializate, astfel că avem un CD şi un DVD, personalizate, profesional realizate, cu activitatea şi evenimentele organizate de asociaţie în cadrul proiectului.

          La acestea vin să se adauge şi galeriile foto distrinuite prin intermediul paginii de facebook a Asociaţiei şi prin intermediul paginii de site, precum şi articole în presa locală sau calupuri de ştiri locale.

          Proiectul a rămas acelaşi, copiii beneficiari primind masa de prânz, desfăşurând activităţi educaţionale şi activităţi extraşcolare în cadrul proiectului. De asemenea ei sunt susţinuţi cu rechizite, îngrijiţi, consiliaţi şi reprezentaţi în faţa oricăror instituţii, în caz de nevoie.

          Tot în beneficiul proiectului, pentru a promova proiectul la nivel judeţean şi naţional, pentru a atrage sponsorizări şi colaboratori asociaţia a realizat mape de prezentare, mape care au cuprins atât descrierea proiectului cât şi broşuri, pliante, CD, pix inscripţionat cu numele asociaţiei, orice materiale am crezut necesar pentru atingerea acestor obiective.

          Deasemenea, asociaţia a realizat (prin contract cu o firma specializată) materiale didactice – fişe de lucru adaptate tuturor nivelurilor de vârstă (6-11 ani) ale  beneficiarilor proiectului, pentru a înlesni desfăşurarea activităţilor educaţionale cu aceştia şi a asigura progresele lor şcolare.

          Marea majoritate a beneficiarilor a obţinut rezultate bune şi foarte bune la şcoală şi şi-au îmbunătăţit atât comportamentul cât şi frecvenţa la şcoală.

          Parteneriatele încheiate cu şcolile din Codlea, precum şi permanenta noastră preocupare pentru identificarea de noi sponsori şi resurse proprii pentru susţinerea proiectului, identificarea permanentă a problemelor ce privesc -copiii nevoiaşi, traficul de copii în special pentru practicarea cerşetoriei, riscul de abandon familial în rândul copiilor proveniţi din familiile în care unul dintre părinţi este în penitenciar, sau sunt crescuţi de bunici sau alte rude, eradicarea abandonului şcolar, a absenteismului şcolar datorat sărăciei, a marginalizării sociale şi şcolare şi a discriminării-  sperăm să ne ajute să ducem mai departe proiectul „O şansă pentru toţi copiii” în condiţii cât mai bune.

 

Vicepreşedinte AJPS „Rază de lună” Braşov

Psiholog Fagaraşi Vasilica

Data 10.10.2014